MDT ken je dat?

Hieronder lees je alles over onze actie MDT ken je dat? Wij zijn je toevallig tegengekomen op een netwerkevent, hebben je een mail gestuurd over deze actie of via iets anders.
MDT Ken je dat, de zin zegt het al. Wij bekijken graag met je de mogelijkheden hiervoor. Maar het kan ook lijden tot een mooie andere maatschappelijke actie.

Hoe werkt de actie?
Je kunt ons uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. We werken door heel Nederland en denken graag met je mee. Dit kan op locatie maar zeker ook online. Blijkt na een 1e gesprek, dit geeft ruimte voor een vervolgafspraak. Dan leggen wij tijdens een tweede gesprek stellen wij een “basisvoorstel” voor. 
Dan heb je daarna de gelegenheid om een van de opties te kiezen of als nog te zeggen, nee beter van niet. Want Nee, kan zeker ook een antwoord zijn.

Wat zijn de kosten voor dit traject?
Als partij heb je geen kosten om in aanraking te komen met Maatschappelijke Diensttijd. Na 2 gesprekken bieden wij een basisvoorstel. Ziet je daadwerkelijk kansen dan zijn er diverse opties mogelijk. Aan een aantal opties zijn kosten verbonden. Maar een vervolgtraject kost je vooral iets tijd. Lees hier de opties

De volgende opties zijn mogelijk:

A. Met Jongeren samen: Het gehele traject wordt met jongeren ontwikkeld. Dit betekent ook dat zij mede eigenaar zijn van het beoogde MDT Traject. Dit is dus op basis van gelijkwaardigheid. Als organisatie kost u dit ongeveer 15 uur mensuren om mee te denken. Voor jongeren wordt een bescheiden onkostenvergoeding gevraagd los van de MDT aanvraag, zij investeren ook veel tijd jouw organisatie.
B. MDT Professional helpt: Hierin koppelen jullie aan een ervaren specialist rondom aanvragen van MDT. Hij/Zij kan ook als mentor dienen tijdens het project. De kosten zijn variëren per professioneel. Opties voor No cure no pay behoren hier ook tot de mogelijkheden.
C. Samen met een MDT organisatie: Je wordt gekoppeld aan een bestaande MDT organisatie. Hierbij worden zoveel mogelijke elementen die er al zijn gebruikt. Je maakt met de MDT organisatie onderling verdere afspraken voor de aanvraag.
D. Young Professional: We bieden een optie waarbij we na 2 gesprekken verder met je als organisatie kijken. Hierin geef je een young proffesional de kans om ervaring op te doen met het schrijven van de aanvraag en verdere doorontwikkeling in pioniersfase. 
Je betaald afhankelijk van de type en omvang van een aanvraag een vaste maatschappelijke vergoeding aan de young professional. Je bent ongeveer 10 uur mensuren/ werkuren kwijt aan monitoring. De variatie bestaat ook dat we je jonge medewerker helpen met de aanvraag.
Voor de begeleidingskosten van de young professional zijn geen kosten verbonden.
E: Andere wegen naar Rome: We bieden ook een vervolgroute aan gebaseerd op andere wegen naar Rome. Hiermee bedoelen dat we met meerdere partijen kijken in de vorm van een netwerk hoe je meer met talentontwikkeling breed kan doen. MDT kan hierin een van de doelen zijn.
Wil je meer weten. Onze MDT aanjagers Joffrey, Iris en Renee helpen je graag verder mee.

Waarom doen jullie dit?
In Nederland kent lang nog niet iedereen Maatschappelijke Diensttijd. Wij vinden dit jammer. Maatschappelijke Diensttijd kan een van de mogelijkheden zijn voor jongeren om zich te ontwikkelen. Elke regeling/ kans die er voor jongeren moet omarmt worden vinden wij. Daarnaast vinden dat bepaalde doelgroepen wel iets meer benaderd mogen worden. En omdat Proberen nooit kwaad kan doen wij deze actie.

Hoe betalen jullie dit allemaal?

Het lijkt allemaal wellicht dat dit heel veel tijd kost. In praktijk valt dit zeer reuze mee. De maandactie is stapsgewijs voorbereid en is in het verleden ook een keer paar getest. 
Als Praktijkpioniers kunnen we met veel effectiviteit deze zaken organiseren en mobiliseren.

Wat weten jullie van MDT?
Wij zijn zelf ook indirect ook actief bij meerdere MDT’s of hebben een aanvraag geschreven voor partijen. Wij hebben soms ook de beginnersfouten gemaakt waarbij je ontzettend veel leert. In de loop der jaren bouw je een netwerk op en is er binnen de organisatie zelf veel kennis aanwezig.

Ik benader liever meteen een lokale MDT aanbieder
Dat juichen wij altijd ten volle tijden aan. Heb je al contacten als organisatie/ gemeente/ onderwijs instelling met een organisatie. Vooral lekker doorgaan. Wel kunnen wij altijd een keer meedenken kosteloos.

Waarom een traject met Praktijkpioniers aangaan?

Wij zorgen sowieso voor dat je organisatie talentontwikkeling met jongeren extra kansen in gaat zien. Dit kan ook los van MDT zijn. Als Praktijkpioniers zijn we specialist op het gebied van nieuwe kansen zien en altijd in voor iets nieuws. Kortom het kan ook altijd een vleugje bedrijfsverrijking opleveren. Kennis is er daarnaast voor om te delen. En waarom zeker als het gaat om maatschappelijke projecten.

Praktijkpioniers en MDT landelijk?
We hebben de organisaties die verantwoordelijk zijn voor MDT op de hoogte gebracht van deze actie. Wij kijken op de achtergrond altijd hoe je processen mooi bij elkaar kan brengen maar we in deze actie benaderen wij vooral partijen die (nog) wellicht niet wat doen met MDT of juist mogelijk meer kunnen met MDT, maar dan wel iets vanuit een andere context. 
We zijn dus niet van het Ministerie of projectorganisatie achter MDT. Heb je dus specifieke vragen over de subsidieregeling kun je contact opnemen met de subsidiegever.

Zijn we concurrent voor je als MDT organisatie?
Nee, we zijn een aanvulling. Wij zetten vooral ook in co-finance voor projecten met MDT en vervolgstappen als een MDT klaar is. Als MDT organisatie ben je de expert tijdens een MDT-traject en kijken graag hoe je elkaar lokaal kan versterken. Wie weet is er een leuke koppeling mogelijk met een partij in jouw regio.

Zijn jullie bij de regionale netwerkdag van MDT geweest?
Ja, we waren daar ook aanwezig.

Onderzoekskoppeling met deze Actie?
Er is een light variant met onderzoek. Dit doen vanuit Action onderzoek. De resultaten worden op onze website geplaatst rondom 25 mei als 1e meetmoment als samenvatting.
Heb je interesse in uitgebreide toelichtingen etc, neem dan contact op met het onderzoeksteam.

Tot hoe lang loopt deze actie
De actie loopt tot 15 juni We benaderen in maart een aantal partijen. I.v.m vaak drukke agenda’s van partijen verwachten wij dat dit ook wat uitloopt naar 15 juli. 
Na 15 juli is er een follow up hopelijk met een aantal partijen die aan de slag gaan met een aanvraag. Indien partijen hierin ook toestemming geven maken wij dit bekend. Maar soms uit concurrentie overwegen kunnen wij dit dan niet doen.

Welke garanties geven jullie af voor mij als MDT organisatie?
In dit soort trajecten is het uiteindelijk altijd een proces waarin ook dingen niet kunnen lukken. Dit willen we altijd meegeven. Soms kan een samenwerking tussen partijen die wij koppelen toch op niks uitlopen. Wij attenderen hier dus wel op. Bij verkenning en expedities lopen dingen anders dan je verwacht. Maar als je geen poging waagt weet je het ook niet. Daarom komt ons motto nog maar eens naar voren. Proberen kan nooit kwaad.

Ik ben van een MDT organisatie en de mogelijkheden tot samenwerking?
Mail ons en geef aan dat je interesse hebt om met je project te groeien of dat je bijvoorbeeld nog plekken voor jongeren zoekt. We proberen zoveel mogelijk passend maatwerk te leveren voor je. We vragen geen vergoedingen voor matching, etc. Blijkt dat er een tof nieuw project met een partij ontstaat dan waarderen wel zeer dat je ons in de aanvraag meeneemt en minimaal 1 jongere de kans geeft om mee te denken en te doen. Verder onderstreep je alle uitgangspunten van MDT. Wij vragen geen organisatiefee of dergelijke. Dit even vast heel duidelijk te stellen. De marges als MDT aanbieder lijden hier dus niet onder.

Ik ben werkzaam voor een gemeente of onderwijs instelling en bezig met een aanvraag? 

We kunnen altijd meedenken. We zien veel mogelijkheden in een MDT Café, waarbij we kleinschalig partijen bij elkaar brengen. De kosten van de locatie en koffie zijn dan voor rekening van de uitgenodigd partij.. Daarnaast hebben we diverse draaiboeken en werkwijze waarbij we snel met diverse partijen kunnen zitten. Dit altijd in samenspraak hoe en wat. Als een lokale jongere er meteen ook werkervaring op kan doen heb je ons helemaal mee.

Ik ben geen van alle bovengenoemde partijen en toch benaderd door jullie?
Dan zien wij als Praktijkpioniers zeker kansen met je. Anders mailen we je niet moet je maar denken. Omdat we een selectief aantal partijen hebben benaderd in de 1e tranche en onderzoeksresultaten niet te veel willen beïnvloeden door derden staat er specifiek benoemd welke partijen wij benaderen. 

Doen jullie nog andere acties rondom MDT specifiek voor een doelgroep?
Ja, dat doen we. Hierin zie je vanaf meer op deze website verschijnen. Omdat wij ook moeten testen of de beoogde doelgroepen er op zitten te wachten moeten we dat even bekijken in de huidige actie. Dus ben je benaderd en heb je dus even gefronst met je ogen van wat moet ik hiermee, dan weet je ook dat kansen zien met je doelgroep/ DNA van je organisatie.

MDT Café wat is dat?
We drinken met diverse partijen een bak koffie en kijken naar de mogelijkheden samen. Kleine moeite als 1e stap. Interesse om dat te doen. We komen door heel Nederland. Dus met meerdere mensen samenkomen en kijken naar kansen is dit een simpele en effectieve vorm.

Ik ben van de media en heb vragen
We kijken altijd graag hoe we elkaar kunnen versterken. Lokale initiatieven van jongeren zijn altijd een mooie meerwaarde ook voor je als media. We houden ten alle tijden rekening met wensen en kansen. Maar eerst wat contact met elkaar is altijd handig. Voor meer informatie neem dan contact op met ons.